VENDY TENGLOVÁ V KRAJI

19.02.2014 13:42

Sportovní svátek zažili stolní tenisté v sobotu 15. února v Chotěboři. Konaly se zde krajské přebory mužů a žen za účasti reprezentantů ze sedmnácti oddílů.

 

V mužích zleva třetí Veselský, přeborník Jírek a třetí Sobotka

Krajského přeboru v kategorii mužů se zúčastnilo jedenačtyřicet hráčů. Už kvalifikační skupiny nabídly několik překvapivých výsledků. Z nich se mezi šestnáctku nejlepších neprobojoval čtyřnásobný krajský přeborník Petr Palát z TJ Žďár nad Sázavou a také jeho oddílový kolega Jan Pluhař coby nasazená jednička měl ve skupině namále, když v rozhodujícím zápase o bytí a nebytí zdolal brodského divizního hráče Václava Stryhala nejtěsnějším rozdílem 11:9 v pátém setu.

Tenglová se stala dvounásobnou přebornicí v ženských kategoriích

Ve čtvrtfinále měl Žďár jasnou převahu pěti hráčů z osmi. V oddílových soubojích přehrál Jan Jírek dorostence Pluhaře a v souboji bratrů Veselských byl úspěšnějších Roman. Stanislav Hudec pak nestačil na pátého staršího žáka republikových žebříčků Daniela Bártu z Havlíčkova Broda. Čtvrtým semifinalistou se stal Ivoš Sobotka, hráč třetí třídy krajských přeborů za Sokol Polnička s nenapodobitelným herním pojetím, který porazil stejně originálního hráče Josefa Koutníka z divizního Brodu.

Jiří Palát se Svobodou překvapivými vítězi ve čytřhrách

Se semifinálovými zápasy se lépe vypořádali žďárští Jan Jírek a Roman Vesleský, které čekal duel o krajského přeborníka. Byl to souboj o každý míček, který vyvrcholil až v pátém setu. Veselský bojoval o svůj historicky první titul, když měl k dobru dva mečboly za stavu 10:8. Bohužel je nedokázal proměnit a musel poblahopřát svému soupeři, který navázal na svůj úspěch z roku 2011.

Také Sobotka s Váňou dokázali zaskočit favority

Také o třetí místo se bojovalo až do pátého setu. Ambiciózní Bárta umazával náskok svého stylově nepříjemného soupeře 0:2, v rozhodujícím pátém setu stačil ještě odvrátit mečbol, ale ani tak se na stupně vítězů nevešel.

Po dvou letech se o titul krajského přeborníka bojovalo také v kategorii žen. V předchozích dvou ročnících ženy nedosáhly na svazem předepsanou kvótu šesti účastnic, letos se však do Chotěboře sjelo hned jedenáct adeptek na zisk krajského titulu.

Blanka Šilhánová-Přádová je stále ve formě

Titul krajské přebornice si vydobyla se ztrátou jediného setu Vendula Tenglová z SKST Kamenice nad Lipou, která v první lize úspěšně reprezentuje EL Nino Praha. Na druhém místě se umístila další prvoligová hráčka Šárka Pikolonová ze Sokola Brtnice a třetí místo po zásluze patří humpolecké Monice Vlčkové. Ta při shodě vzájemných zápasů předstihla domácí závodnici a československou veteránku Blanku Přádovou, za svobodna Šilhánovou, šestinásobnou mistryni republiky a pětinásobnou medailistku na mistrovství Evropy. Která z účastnic turnaje si však uvědomila, proti jak slavné soupeřce to vlastně hraje?!

Devítiletý Filip Karel byl nejmladším účastníkem mezi muži

Skvělé souboje nabídly také mužské čtyřhry. Do finále se na úkor obou žďárských nasazených dvojic probojovali mladíci Jiří Palát se Svobodou proti Sobotkovi s Váňou. Ačkoliv Palát se Svobodou až do finále nepoznali jiný výsledek než 3:2 a v semifinále museli odvracet mečbol ještě za stavu 14:15, v posledním zápase si s oběma materiálovými hráči poradili skvěle a nepustili jim ani set.

Ve finále čtyřhry žen se u stolu potkaly čtyři hráčky s ligovými zkušenostmi. Tenglová s pelhřimovskou Zábojovou v něm překvapivě snadno zdolaly sehraný pár Pikolonová - Studenovská 3:0.

Celkově nejúspěšnějším hráčem přeborů se stala Vendula Tenglová se ziskem dvou titulů a stříbrnou medailí z mixů, hned za ní se pak s kompletní sbírkou všech tří kovů umístil Ivoš Sobotka z Polničky, miláček publika a kat všech stylově čistých soupeřů. Dvě medaile si pak na svůj vrub připsali žďárští Jírek, Roman Veselský a mladší žákyně Hamáková, Vlčková a Váňa z Humpolce a také Pikolonová z Brtnice.

Krajský přebor mužů:
1. Jan Jírek (TJ Žďár nad Sázavou)
2. Roman Veselský (TJ Žďár nad Sázavou)
3. Ivoš Sobotka (Sokol Polnička)
4. Daniel Bárta (Jiskra Havlíčkův Brod)
5.-8. Jan Pluhař (TJ Žďár nad Sázavou)
5.-8. Josef Koutník (Jiskra Havlíčkův Brod)
5.-8. Stanislav Hudec (TJ Žďár nad Sázavou)
5.-8. Tomáš Veselský (TJ Žďár nad Sázavou)
Krajský přebor žen:
1. Vendula Tenglová (SKST Kamenice nad Lipou)
2. Šárka Pikolonová (Sokol Brtnice)
3. Monika Vlčková (Jiskra Humpolec)
4. Blanka Přádová (CHS Chotěboř)
5. Edita Studenovská (Jiskra Humpolec)
6. Anna Zábojová (Spartak Pelhřimov)
Čtyřhra mužů:
1. Jiří Palát (TJ Vladislav) - Aleš Svoboda (Sokol Moravské Budějovice)
2. Ivoš Sobotka (Sokol Polnička) - Lubomír Váňa (Jiskra Humpolec)
3.-4. Jan Pluhař - Roman Veselský (oba TJ Žďár nad Sázavou)
3.-4. Jan Jírek - Petr Palát (oba TJ Žďár nad Sázavou)
Čtyřhra žen:
1. Vendula Tenglová (SKST Kamenice nad Lipou) - Anna Zábojová (Spartak Pelhřimov)
2. Šárka Pikolonová (Sokol Brtnice) - Edita Studenovská (Jiskra Humpolec)
3.-4. Eliška Němcová - Pavlína Hamáková (obě TJ Žďár nad Sázavou)
3.-4. Monika Vlčková - Veronika Mračková (obě Jiskra Humpolec)
Smíšená čtyřhra:
1. Ivoš Sobotka (Sokol Polnička) - Monika Vlčková (Jiskra Humpolec)
2. Lubomír Váňa (Jiskra Humpolec) - Vendula Tenglová (SKST Kamenice nad Lipou)
3.-4. Roman Veselský - Pavlína Hamáková (oba TJ Žďár nad Sázavou)
3.-4. Karel Pikolon - Šárka Pikolonová (oba Sokol Brtnice)

—————

Zpět